Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

DENK eerste keus voor meeste kiezers met een Marokkaanse en Turkse migratieachtergrond

Onder Amsterdamse kiezers met een Marokkaanse en Turkse migratieachtergrond is DENK, net als in 2018, verreweg de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Onder de kiezers met een Surinaamse migratieachtergrond is BIJ1 de grootste geworden, maar is PvdA een grote tweede partij. Dat blijkt uit een exit poll van de Universiteit van Amsterdam en Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam.

De onderzoekers, geholpen door 23 enquêteurs, hebben vandaag de hele dag op zeven stemlocaties kiezers gevraagd om een korte enquête in te vullen over hun partijkeuze. De resultaten hieronder zijn gebaseerd op voorlopige tellingen onder 400 Amsterdamse kiezers met een migratieachtergrond. Dit onderzoek wordt sinds 1994 volgens dezelfde methode uitgevoerd.

DENK is verreweg de grootste partij onder Amsterdammers met een Turkse en Marokkaanse migratieachtergrond. Onder Amsterdammers met een Turkse migratieachtergrond is de score van deze partij wel afgenomen ten opzichte van 2018 (van 74 procent naar 61 procent), maar blijft de keuze van een ruime meerderheid van deze groep. DENK doet het bij Amsterdammers met een Marokkaanse achtergrond net iets beter dan bij de vorige verkiezingen. PvdA en GroenLinks halen iets meer dan een tiende van de stemmen onder deze groep.

Partijkeuze onder Amsterdammers met een migratieachtergrond, 2022

DENK is verreweg de grootste partij onder kiezers met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond

Onder Amsterdammers met een Surinaamse migratieachtergrond haalt BIJ1 een derde van de stemmen. PvdA volgt met ruim een kwart van de stemmen. In 2018 haalden BIJ1 en de PvdA allebei 19 procent van de stemmen onder deze groep Amsterdammers.

Grootste partij onder Amsterdammers met een migratieachtergrond (en score van de partij in procenten), 2010-2022

Vergeleken met 2018 stemmen Surinaamse Amsterdammers vaker op BIJ1. DENK haalt minder stemmen onder Turkse Amsterdammers.

Eind april is een compleet rapport van het onderzoek te verwachten, waarin ook de opkomst in kaart wordt gebracht, en de partij- en kandidaatkeuze verder wordt geanalyseerd.