Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Afval in Amsterdam

Amsterdammers maken steeds minder troep. Het aantal kilo’s afval per inwoner daalt al jaren. Begin deze eeuw was dat nog bijna 500 kilo per jaar. Nu produceert een Amsterdammer gemiddeld 377 kilo afval per jaar. Hoewel...

Lijngrafiek met afval per inwoner in Amsterdam in kilogrammen, 2004-2019. Een dalende trend naar 377kg in 2019.

Er werd vorig jaar zo’n 9% meer huisvuil opgehaald dan in 2019. Waarschijnlijk omdat we allemaal thuiszaten door de coronamaatregelen. Ongeveer een vijfde van het afval is grofvuil, de rest huishoudelijk restafval. Zo’n 17% wordt gescheiden verzameld. Amsterdammers produceren iets minder afval dan inwoners van andere grote steden.

Cirkeldiagram met vuil naar soort: 63% huisvuil, 20% grofvuil en 17% gescheiden; papier, glas, hout, textiel en diversen. Lijngrafiek met afval per inwoner in vijf grote steden: naast Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. Voor alle steden een dalende trend. Amsterdam zit hier onderaan.

Het afval wordt in Amsterdam grotendeels verzameld in ondergrondse containers. Deze containers staan mooi verspreid over de stad. In het centrum is minder plaats voor deze containers. Hier wordt het afval nog met vrachtwagens opgehaald. Om de drukte op de weg in het centrum te verminderen wordt nu onder andere geëxperimenteerd met elektrische bakfietsen en een vuilschuit.

Kaartje met daarop aangegeven de ondergrondse afvalcontainers.

Ondanks het grote aantal containers zetten Amsterdammers regelmatig afval naast de bak, bijvoorbeeld omdat die vol is. Maar de container kan dan niet direct geleegd worden. De gemeente deelt boetes uit voor het verkeerd aanbieden van afval. De boete is minstens 95 euro. En voor bedrijven 475 euro. Het aantal boetes was het afgelopen jaar erg hoog. Sinds het begin van de coronacrisis ging het al om ruim 30.000 overtredingen.

De wijken van Amsterdam in 2020 met in blauwtinten aangegeven waar schoongemaakt moet worden.

De gemeente meet hoe schoon de stad is. Hoe lager de score, hoe schoner dat deel van de stad is. Zo maken we efficiënt schoon.

Amsterdammers produceren minder afval, maar zetten het vaker naast de container.

In deze animatie vertellen we over het huishoudelijk afval in Amsterdam. Meer informatie over afval in Amsterdam is te vinden op de volgende plaatsen.