Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Amsterdam weer veiliger geworden

1 maart 2006

Amsterdam is zowel objectief als in de ogen van haar bewoners veiliger geworden. Dit blijkt uit de derde veiligheidsindex die jaarlijks wordt gemaakt in opdracht van de Driehoek. De Amsterdamse Veiligheidsindex biedt de mogelijkheid om de verschillende buurten van Amsterdam met elkaar te vergelijken. Ook laat de index zien hoe het gemeten veiligheidsniveau in de loop der jaren verandert.

De belangrijkste conclusies zijn:

  • Met name vermogencriminaliteit als inbraak en diefstal is afgenomen. Ook is de verkeersveiligheid gestegen en doen zich bij geweld en drugscriminaliteit lichte verbeteringen voor ten opzichte van 2004.
  • Het aantal zeer onveilige gebieden is in 2005 gedaald van 5 naar 4. Het gaat nu om Burgwallen-Oude Zijde, Nieuwmarkt/Lastage, Burgwallen-Nieuwe Zijde en Bijlmer-Oost.
  • Het aantal veilige buurten is in 2005 verder toegenomen: 47 in 2003, 57 in 2004 en 61 in 2005. Acht buurten die in 2004 nog tot de categorie onveilig of relatief onveilig moesten worden gerekend hebben in 2005 hun positie sterk verbeterd.
  • Ook is het veiligheidsgevoel in 2005 sterk toegenomen. Het aantal buurten waar inwoners zich onveilig voelen is in 2005 drastisch gedaald ten opzichte van 2004: van tien naar twee.
  • Opvallend is dat volgens de bewoners de buurtproblemen rond overlast, drugs en vandalisme minder zijn geworden. De objectieve indexgegevens spreken dit namelijk tegen: voor drugs en vandalisme is de objectieve index stabiel en voor overlast juist gestegen.

 

Dit artikel maakt deel uit van het thema
Deel deze pagina: