Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Over Onderzoek en Statistiek

1 januari 2000

De afdeling Onderzoek en Statistiek (O&S) doet onderzoek en verzamelt en bewerkt statistieken over Amsterdam. De onderwerpen beslaan de hele stad: de bevolking, de woningvoorraad, de werkgelegenheid en de bedrijvigheid in de stad, maar ook veiligheid, verkiezingen, duurzaamheid en onderwijs. Juist het in samenhang bekijken van deze thema’s is nodig om de staat van de stad te kunnen beschrijven.

Onderzoek en Statistiek verzamelt veel statistische informatie over Amsterdam en voert daarnaast (opdracht)onderzoek uit, variërend van korte opinieonderzoeken over actuele onderwerpen, data science-analyses van grote databestanden tot uitgebreide monitors. Hiervoor worden verschillende databronnen gecombineerd: van registerdata tot enquêtedata tot kwalitatieve gesprekken.

 

De gemeente Amsterdam is de grootste opdrachtgever maar O&S voert ook onderzoek uit voor bijvoorbeeld andere gemeenten, schoolbesturen, woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen, provincies, verschillende lokale media en bedrijven. O&S heeft in haar onderzoeksprogramma een onafhankelijke positie die vergelijkbaar is met die van het CBS binnen de Rijksoverheid.

Een onderzoeksvraag of voorstel voor een samenwerkingsproject kunt u indienen bij O&S via redactie.os@amsterdam.nl. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen. U kunt ook direct een van onze adviseurs benaderen:

AdviseurExpertise
Jeroen Slot Algemeen, Verkiezingen
Idske de JongSociaal domein, Economie en arbeidsmarkt
Lotje CohenOnderwijs en jeugd, Duurzaamheid, Diversiteit, Dienstverlening
Willem BosveldWonen en leefbaarheid, Dienstverlening

De belangrijkste producten en processen van Onderzoek en Statistiek zijn:

  • uitvoering van specifieke onderzoeksvragen van verschillende organisatieonderdelen en partners;
  • actief volgen van kennisontwikkeling over steden en onderhouden van contacten met kennisinstellingen;
  • ontwikkelen, beschikbaar en toegankelijk maken van gegevens, zowel binnen de gemeente als daarbuiten;
Deel deze pagina: