Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Prognose: verbruik aardgas MRA daalt vier procent in 2022

12 juli 2022

Naar verwachting is het verbruik van aardgas in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) dit jaar bijna 4% lager dan het gemiddelde over de periode 2018 t/m 2021. Dat blijkt uit een prognose van netbeheerder Liander uit mei 2022.

Liander hanteert bij het verbruik van aardgas drie gebruikersgroepen: kleinverbruikers (met een aansluiting voor minder dan 40 m3 aardgas per uur), grootverbruikers (met een aansluiting voor 40 m3 aardgas per uur of meer) en gasmiljonairs (bij een verbruik van meer dan één miljoen m3 aardgas per jaar).

Momenteel is de verwachte afname van aardgasverbruik het grootste bij grootverbruikers: -9%. Bij kleinverbruikers (woningen en kleinere winkels) is de voorspelde reductie 3,5%. Gasmiljonairs (bijvoorbeeld grote tuinders, ziekenhuizen en industriële bedrijven) hebben naar verwachting 1% minder gasverbruik.

Voorspelde verschil in jaarlijks gasgebruik in 2022 ten opzichte van het gemiddelde verbruik in 2018 t/m 2021, MRA

Bron: Liander, bewerking O&S. Laatste update: 4 mei 2022.

De gemeente Amsterdam gebruikt de cijfers van Liander om de voortgang te monitoren van de ambities van het ‘Actienetwerk 15% gas terug’ om dit jaar 15% aardgasverbruik te verminderen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) . Na de zomer gaan deze voorspellingen elke maand worden geactualiseerd om te kunnen volgen of de ambitie wordt gehaald. Mogelijk worden naar verloop van tijd ook inzichten over het verbruik van elektriciteit in de MRA daaraan toegevoegd. Ook bij de productie van elektriciteit in Nederland wordt voor een deel aardgas verbruikt. In 2021 was dit volgens het CBS gemiddeld 46%.

Regionale netbeheerder Liander monitort op basis van gegevens van de energiemaatschappijen nauwgezet het verbruik van aardgas binnen het grootste deel van de MRA. Door deze gegevens te combineren met onder meer temperatuursinvloeden voorspelt de netbeheerder het totale jaarverbruik van aardgas. Dit wordt het standaard jaarverbruik genoemd. Door deze voorspellingen te vergelijken met het historische jaarverbruik is het mogelijk om te bezien of het aardgasverbruik in de MRA naar verwachting daalt.

Gegevens over het aardgasverbruik van energie-intensieve industrie (Tata Steel en de gasgestookte elektriciteitscentrale in Diemen) vallen buiten de cijfers van Liander, aangezien deze bedrijven een directe aardgasaansluiting op het Gasunie-netwerk hebben. Ook het aardgasverbruik van (delen van) enkele gemeentes in de MRA zit niet opgenomen in de gegevens van Liander, aangezien Stedin daar de regionale netbeheerder is van het aardgasnetwerk (Aalsmeer, Amstelveen, Beverwijk, Bloemendaal, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn en Zandvoort).

Dit artikel maakt deel uit van het thema
Deel deze pagina: