Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Project: Monitor overlastgebieden 2017-2018

In een aantal gebieden in Amsterdam is er sprake van aanzienlijke overlast. Wanneer deze overlast de openbare orde ernstig verstoort, kan de burgemeester op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) dit gebied aanwijzen als een algemeen overlastgebied of dealeroverlastgebied. Daardoor ontstaat de bevoegdheid om aan personen die in dit gebied overlast veroorzaken een verblijfsverbod op te leggen. Iemand die een verblijfsverbod opgelegd krijgt, moet het gebied verlaten en mag daar voor een bepaalde periode niet meer komen.

Op dit moment is sprake van door de burgemeester aangewezen overlastgebieden in Centrum (ook dealeroverlastgebied), Oost en Zuidoost. Op 1 juli 2019 loopt de aanwijzing van de overlastgebieden Oost en Zuidoost af. De directie Openbare Orde en Veiligheid wil graag weten of deze aanwijzing verlengd moet worden. Overlastgebied Centrum is voor onbepaalde tijd aangewezen, maar deze aanwijzing moet wel gemonitord worden.

Opdrachtgever: Openbare Orde en Veiligheid Projecttype: Onderzoek

Werkwijze

Het doel van deze Monitor Overlastgebieden 2017-2018 is tweeledig. Enerzijds brengt het in kaart hoe de overlast zich in 2017 en 2018 in de overlastgebieden heeft ontwikkeld (op basis van politie- en handhavingscijfers en ervaren overlast door bewoners) en hoeveel verblijfsverboden zijn opgelegd. Anderzijds wordt in deze monitor de overlast in heel Amsterdam in kaart gebracht, zodat we kunnen zien in welke gebieden de meeste overlast voorkomt. Hierdoor kunnen we bepalen welke gebieden (opnieuw) voor een aanwijzing als overlastgebied in aanmerking komen.

Resultaten

In alle overlastgebieden worden verblijfsverboden opgelegd en vindt er relatief veel overlast plaats. Ook is te zien dat de gebieden waarin sprake is van aanzienlijke overlast, zijn gelegen in de huidige aangewezen overlastgebieden. De resultaten zijn verwerkt in een rapportage. Bekijk hier de Monitor Overlastgebieden 2017-2018.

Hoe gaan we ermee verder?

De aanwijzing van de overlastgebieden is verlengd. Over twee jaar wordt opnieuw een monitor opgesteld.

Contact

Anne Huijzer Onderzoek, Informatie en Statistiek algemeen.ois@amsterdam.nl