Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Regionale veiligheidsindex over 2015 verschenen

5 april 2016

Op 21 maart maakte OIS de uitkomsten bekend van de vierde meting van de regionale veiligheidsindex Amsterdam-Amstelland. Deze meting gaat over de periode januari tot en met december 2015. In vergelijking met de meting over 2014 is het in de regio iets veiliger geworden.

De regionale veiligheidsindex

De index brengt de veiligheid van 104 buurtcombinaties in de regio Amsterdam-Amstelland in kaart. De regio Amsterdam-Amstelland bestaat uit de volgende gemeenten:

  • Amsterdam

  • Aalsmeer

  • Amstelveen

  • Diemen

  • Ouder-Amstel

  • Uithoorn

De veiligheidsindex bestaat uit drie delen

  1. criminaliteit

  2. overlast

  3. onveiligheidsbeleving

De index voegt informatie samen en zorgt voor eenheid in de vele veiligheidscijfers. Zo kunnen we alle buurten in de regio via een cijfer met elkaar vergelijken.

Veiliger dan in 2014

In vergelijking met 2014 is het in het afgelopen jaar iets veiliger geworden in de regio. De drie delen en de totale indexscore daalden van 100 naar 97. Er is volgens deze cijfers in 2015 minder criminaliteit, minder overlast en de mensen voelen zich iets veiliger dan het jaar ervoor.

Afname meer soorten criminaliteit 

Als we kijken naar de oorzaak van de afgenomen criminaliteit, dan zien we dat terug bij veel voorkomende criminaliteit als bijvoorbeeld diefstal (ook High Volume criminaliteit genoemd). Daarnaast neemt ook de zogenaamde High Impact criminaliteit af in 2015. Dit zijn delicten met een grote invloed op het slachtoffer, zoals geweld. De afname van de Highvolumecriminaliteit is daarbij iets groter dan die van de High Impactcriminaliteit. Beide soorten tellen even zwaar mee in de score van de criminaliteitsindex.

Veiliger voelen, minder overlast

De mensen denken in vergelijking met 2014 dat de kans om slachtoffer te worden van criminaliteit iets kleiner is, geven aan zich veiliger te voelen en minder plekken te vermijden vanwege onveiligheid. Ook de ervaren overlast van andere mensen of door verloedering in de buurt is het afgelopen jaar minder geworden.

Hoe veilig is uw eigen buurt?

Als u wilt weten hoe veilig uw buurt is vul dan hieronder uw postcode in en klik op ‘Verstuur’.

 

Dit artikel maakt deel uit van het thema
Deel deze pagina: