Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Regionale veiligheidsindex over 2017 verschenen

29 maart 2018

Op 21 maart zijn de uitkomsten van de regionale veiligheidsindex Amsterdam-Amstelland over 2017 openbaar geworden.

De regionale veiligheidsindex

De index brengt drie keer per jaar de veiligheid van 108 wijken in de regio Amsterdam-Amstelland in kaart. De regio Amsterdam-Amstelland bestaat uit de volgende gemeenten:

  • Amsterdam

  • Aalsmeer

  • Amstelveen

  • Diemen

  • Ouder-Amstel

  • Uithoorn

Om de wijkveiligheid in kaart te brengen wordt veel informatie samengevoegd en wordt eenheid in de vele veiligheidscijfers gebracht. Zo kunnen we alle wijken in de regio met behulp van één of enkele cijfers met elkaar vergelijken. Ook kunnen we zien hoe de veiligheid in een wijk verandert in de tijd.

Veiligheid wordt niet alleen bepaald door criminaliteit. Ook overlast van bijvoorbeeld dronken mensen op straat of jongeren speelt hierin een rol, evenals  het gevoel van onveiligheid in de buurt. De veiligheidsindex is daarom opgebouwd uit drie deelindexen: criminaliteit, overlast en onveiligheidsbeleving.

Elk van deze drie indexen bestaat weer uit verschillende deelelementen zoals bijvoorbeeld inbraak (criminaliteit), jongerenoverlast (overlast) en vermijding van bepaalde plekken in de buurt (onveiligheidsbeleving). De waarde 10o staat voor de gemiddelde veiligheid in de regio Amsterdam in het basisjaar 2014. Hoe lager het cijfer hoe veiliger het is, hoe hoger, hoe onveiliger.

Hoe veilig is uw eigen buurt?

Als u wilt weten hoe veilig uw buurt is vul dan uw postcode in op:
Veiligheidsindex

2018-veiligheidsindex
Dit artikel maakt deel uit van het thema
Deel deze pagina: