Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Scholen in Amsterdam 2023/'24

Amsterdam telt in oktober 2023, de peildatum voor schooljaar 2023/’24, 61.500 leerlingen in het primair onderwijs (basisonderwijs en speciaal basisonderwijs). Deze leerlingen zijn verdeeld over 210 reguliere basisscholen en elf scholen voor speciaal basisonderwijs. Daarnaast zijn er 84 scholen voor het voortgezet onderwijs waar bijna 47.000 leerlingen naartoe gaan. Tot slot zijn er 34 scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs met ongeveer 3.500 leerlingen.

Amsterdam telt 210 basisscholen waar ongeveer 60.300 leerlingen naartoe gaan. Bijna de helft van de leerlingen in Amsterdam zit op een openbare school wat betreft denominatie van de school. Drie op de tien leerlingen zit op een Rooms-Katholieke of een Protestants-Christelijke school. Daarnaast zit een vijfde van de leerlingen op een school met een andere denominatie, dat zijn bijvoorbeeld Antroposofisch, Evangelisch, Hindoeïstisch, Joods, Gereformeerd Vrijgemaakt, Interconfessioneel en Humanistisch.

Scholen per hoofdsoort

Scholen per hoofdsoort

Er zijn in Amsterdam elf scholen voor speciaal basisonderwijs, zestien scholen voor speciaal onderwijs en achttien scholen voor voortgezet speciaal onderwijs. In totaal gaan hier ongeveer 4.800 leerlingen naartoe. Het (voortgezet) speciaal onderwijs is onderverdeeld in vier clusters: cluster 1 voor kinderen met een visuele handicap, cluster 2 voor dove of slechthorende kinderen, cluster 3 voor kinderen met een verstandelijke beperking en langdurig zieke kinderen en cluster 4 voor kinderen met ernstige stoornissen of ernstige gedragsproblemen.

Scholen voor speciaal onderwijs in Amsterdam, oktober 2023

Scholen voor speciaal onderwijs in Amsterdam, oktober 2023

cluster 1: blinde, slechtziende leerlingen,
cluster 2: dove, slechthorende leerlingen of met een taal-spraakontwikkelingsstoornis,
cluster 3: lichamelijk gehandicapte en/of verstandelijk gehandicapte en langdurig zieke leerlingen (somatisch),
cluster 4: kinderen met psychische stoornissen en gedragsproblemen.

Amsterdam telt bijna 47.000 middelbare scholieren verdeeld over 84 middelbare scholen. Amsterdam heeft een breed vo-aanbod, met veel verschillende typen scholen. De meeste scholen staan in stadsdeel Zuid, gevolgd door stadsdeel Oost en Noord.

Middelbare scholen in Amsterdam naar niveau, oktober 2023

Middelbare scholen in Amsterdam naar niveau, oktober 2023