Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Monitor Digitale Veiligheid Burgers

Amsterdam groeit en bloeit niet alleen qua inwoneraantal, maar ook wat betreft het virtuele domein. Amsterdam behoort tot één van de grootste internetknooppunten ter wereld. De enorme afhankelijkheid van technologie en (digitale) infrastructuur brengt naast het gemak en comfort ook een serieuze verantwoordelijkheid met zich mee.

De gemeente Amsterdam gaat daarom meer doen om de digitale veiligheid en weerbaarheid van bewoners, bedrijven, instellingen en (digitale) infrastructuur te verbeteren. Of het nu gaat om online gepeste jongeren, het hacken van de vitale infrastructuur of een aanval op de gemeentelijke systemen en dienstverlening: de stad wordt in toenemende mate kwetsbaar voor digitale aanvallen, misbruik of uitval. Dat blijkt onder andere uit het eerste Digitaal Veiligheidsbeeld Amsterdam.

CTO Innovatieteam heeft aan Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) gevraagd op dit thema een informatiepositie in te nemen door publicaties over digitale veiligheid te verzorgen. Het gaat om monitoring van digitale veiligheid en weerbaarheid van zowel burgers als ondernemers in Amsterdam. Dit rapport bevat de eerste versie van de Monitor Digitale Veiligheid burgers (MDV).