Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Monitor Jeugdwerkloosheid 2022

Deze monitor beschrijft de situatie van Amsterdamse jongeren op de arbeidsmarkt tussen 2019 en de zomer van 2022. Het werk van Amsterdamse jongeren werd relatief hard getroffen door de coronacrisis: de jeugdwerkloosheid nam toe van 8,1 procent in 2019 naar 12,4 procent in 2021. Het aantal jongeren met werk reageerde sterk op de verplichte sluiting van sectoren als de horeca en winkels.

In zomer 2022 weer meer jongeren aan het werk dan voor coronacrisis

Het einde van de coronacrisis zorgde voor een sterk herstel. In juni 2022 zijn er weer meer jongeren met een baan in loondienst (61 procent) dan voor de coronacrisis (59 procent). Het dieptepunt lag in februari 2021 (53 procent).

Deze monitor geeft inzicht in het totale crisisverloop en het weer aantrekken van de arbeidsmarkt. Hierbij wordt steeds onderscheid gemaakt tussen jongeren die in opleiding zijn en daarnaast werken of werk zoeken en werkende/werkzoekende jongeren die niet in opleiding zijn. Voor het eerst is ook gekeken hoeveel en wat voor (online) vacatures er openstaan, waarin weinig tot geen werkervaring wordt gevraagd. Deze analyse geeft een beeld van waar voor jongeren de kansen liggen op werk.