Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Tandzorgmijding om financiële redenen

De meerderheid van Amsterdammers met een laag inkomen heeft moeite met de kosten voor de tandarts. Dat blijkt uit onderzoek onder een panel van Amsterdamse stadspashouders. O&S hield een enquête om de toegankelijkheid en het gebruik van mondzorg te onderzoeken en mogelijke oplossingen te evalueren. Bijna twee derde van de respondenten geeft aan de afgelopen vijf jaar een behandeling nodig te hebben gehad die zij niet konden betalen. Vier op de tien respondenten zegt kosten oplopend tot €100 niet te kunnen betalen. Onder hen zijn ook mensen met een aanvullende verzekering.

Betaalproblemen grootste reden voor het mijden van tandzorg

Betaalproblemen kunnen leiden tot minder tandartsbezoek. Een kwart van de respondenten gaat minder dan 1 keer per jaar naar de tandarts en ervaart hierbij betaalproblemen. Betaalproblemen vormen de grootste reden om tandzorg te mijden.

Mensen die om financiële redenen geen gebruik maken van tandzorg hebben relatief vaak te maken met gebitsproblemen. Bijna veertig procent van hen ervaart (heel) veel gebitsproblemen, tegenover een kwart van de gehele groep respondenten.

Hoe gaan respondenten om met tandartskosten?

Meer dan de helft van de respondenten die tandzorgkosten niet kunnen dragen ziet af van behandeling. Een kleiner deel (36 procent) treft een betalingsregeling met de tandarts. Zelf noemen respondenten nog dat zij (via een bewindvoerder) sparen voor een behandeling, de behandeling uitstellen, de behandeling spreiden over twee jaar, vakantiegeld inzetten, een beroep doen op de bijzondere bijstand, bezuinigen op boodschappen of gebruik maken van ACTA. Een minderheid ontvangt graag betere of meer voorlichting op het gebied van mondgezondheid, met name over de betaalbaarheid hiervan.