Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Seksuele grensoverschrijding in Amsterdam

Zes procent van de Amsterdammers heeft volgens onderzoek van de gemeente wel eens te maken gehad met ongewenste seksuele handelingen. Daarmee bedoelen we gedwongen seks maar ook tegen je wil gezoend of seksueel aangeraakt worden. Uit andere onderzoeken weten we dat waarschijnlijk nog veel meer mensen zoiets wel eens hebben ondervonden.

Voor sommige mensen rust er nog steeds een taboe op het onderwerp. 16 procent van hen spreekt met niemand over zulke ongewenste ervaringen. De meeste van hen spraken er over met een vriend of vriendin, familielid of partner. Maar een klein deel zoekt professionele hulp: 14 procent speekt met een hulpverlener, 12 procent gaat naar de politie.

In 2019 werd er in Amsterdam 615 keer aangifte gedaan. Betrokkenen noemen verschillende redenen om niet naar de politie te gaan: Men noemt bijvoorbeeld vaak dat het niet helpt, of dat men twijfelt over de ernst. Of men dacht er niet aan of denkt onvoldoende bewijs te hebben. Ook schaamtegevoel weerhield een deel om naar de politie te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagden de persoon in kwestie niet kende. Bij de andere helft ging het om een vriend of vriendin, een partner, een familielid, een collega of andere bekende. Wie te maken krijgt met ongewenste seksuele handelingen is in een deel van de gevallen onder druk gezet of bedreigd met geweld of iets anders. In één op de tien gevallen komt het daadwerkelijk tot geweld. In een ander deel van de gevallen heeft het slachtoffer drank of drugs gebruikt.

Wie hebben deze ervaringen? Vrouwen hebben vaker te maken met ongewenste seksuele ervaringen. En jongere Amsterdammers hebben vaker recentelijk nog ongewenste ervaringen gehad. Professionals maken zich zorgen over seksueel risicogedrag, seksuele intimidatie en seksueel geweld. Vooral de impact van intimidatie en geweld is groot.

Ook online neemt het probleem toe, bijvoorbeeld als ongewenst foto’s en filmpjes gedeeld worden. 7 procent van de Amsterdammers heeft bijvoorbeeld wel eens online een ongewenste seksuele ervaring gehad. Meestal gaat het om het ongevraagd ontvangen van seksuele tekstberichten of afbeeldingen maar soms ook om het dreigen met openbaar maken van naaktfoto’s of -video’s. In ruim de helft van de gevallen werd bij dat soort chantage gevraagd om geld.

Veel Amsterdammers krijgen dus te maken met seksuele grensoverschrijding, met soms grote gevolgen. Het Centrum Seksueel Geweld van de gemeente kan hulp bieden, ook anoniem. Kijk op: centrumseksueelgeweld.nl of bel gratis met 0800-0188.

Zes procent van de Amsterdammers heeft wel eens te maken gehad met ongewenste seksuele handelingen. Wat is hierover bekend?

OIS deed de afgelopen periode verschillende onderzoeken naar seksuele intimidatie, seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld. Deze onderzoeken zijn onderdeel van een bredere verkenning waarbij we zowel professionals als slachtoffers bevragen. Een aantal vragen over dit onderwerp wordt vanaf nu ook meegenomen in de Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland. De Veiligheidsmonitor wordt afgenomen onder bewoners van 15 jaar en ouder.

Naast het verkennende onderzoek van OIS zijn er diverse landelijke onderzoeken op dit gebied. Onderzoek van Rutgers - Kenniscentrum seksualiteit toont dat de cijfers onder jongeren tot 25 hoger liggen. Zo toont dat onderzoek dat 38 procent van de meiden en 11 procent van de jongens aanrakingen tegen de wil heeft meegemaakt en 14 procent van de meiden en 3 procent van de jongens is gedwongen tot seksuele handelingen tegen de wil. In 82 procent van de gevallen was de pleger een bekende. Tot slot heeft volgens het onderzoek 14 procent van de meisjes en 6 procent van de jongens in Nederland een negatieve ervaring met sexting.