Over deze website
Onderzoek en Statistiek is de website van de gelijknamige afdeling van de gemeente Amsterdam. Deze afdeling verzamelt als sinds 1895 statistieken over de stad. Daarnaast voert O&S onderzoek uit, variërend van korte opinieonderzoeken over actuele onderwerpen tot uitgebreide periodieke monitors.

Op deze website publiceren we het werk van O&S. Daarnaast vertellen we in woord en beeld het verhaal achter al deze statistieken en onderzoeksresultaten. We richten ons daarbij op een breed publiek van burgers, bestuurders, medewerkers en journalisten. Het inhoudelijk en technisch beheer van de site ligt in handen van de redactie O&S.
Aanleveren van materiaal
Collega’s die de resultaten van hun onderzoek willen publiceren, sturen minimaal een dag van tevoren de volgende informatie naar redactie.os@amsterdam.nl:
- De pdf met het onderzoeksrapport. Deze moet digitaal toegankelijk zijn. Gebruik daarom altijd het meest recente rapportsjabloon. Hieronder staat hoe je de toegankelijkheid kunt controleren. Geef de pdf een bestandsnaam volgens dit patroon: jjjj-mm-titel-van-het-rapport.pdf
- De Word-versie van het rapport.
- Een samenvatting van je onderzoek. Deze tekst komt op de website te staan. Je kunt kiezen voor een beknopte samenvatting of een meer uitgebreide versie met een of twee visualisaties. De redactie kan suggesties doen voor aanpassingen in de tekst. Eindredactie vindt altijd plaats in goed overleg.
- Een foto. Het makkelijkst is een link naar een specifieke foto op de fotobank van de gemeente. Komt je foto ergens anders vandaan? Zorg dan dat je zeker weet dat je hem mag gebruiken en dat hij breder is dan 1600 pixels. Voeg de foto en de naam van de fotograaf toe aan je mail.
- Eventueel: visualisaties. Je kunt zelf een visualisatie maken of de redactie vragen dat voor je te doen. In het eerste geval stuur je een Vega-Lite-specificatie, in het tweede geval een Excelbestand met de data en een voorbeeld van de grafiek die je voor ogen hebt. Stuur voor iedere visualisatie ook een titel en een bronvermelding.
- Laat ook weten onder welk thema of thema’s en in welk dossier je onderzoek valt.
Heb je andere wensen, zoals een los artikel, een dataverhaal (een langer verhaal met meerdere visualisaties) of een nieuw dossier? Of vind je het prettig als we ook de tekst van je rapport redigeren? Neem ruim van tevoren contact op met de redactie.
Toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid is belangrijk en bovendien verplicht voor alle overheidsinstanties. Je kunt controleren of de pdf met je onderzoeksrapport toegankelijk is op pdfchecker.nl. Geeft de check problemen aan in je pdf, probeer die dan zoveel mogelijk op te lossen in Word. In het rapportsjabloon staan al veel tips hoe je dat kunt doen. Veel meer informatie is te vinden in een handleiding van de Internet Academy. Kom je er niet uit, vraag dan de redactie om hulp.
Helder schrijven
Wie schrijft, wil gelezen worden. Een goed geschreven tekst helpt daarbij. Tips voor helder schrijven vind je bijvoorbeeld bij Onze Taal. Ook de Gemeente Amsterdam heeft een Schrijfwijzer. Schrijven voor het web stelt specifieke eisen aan je tekst.