
Fysieke seksuele grensoverschrijding en ongewenste sexting
publicatie
Van de ruim 13.000 ondervraagde Amsterdammers werd 18 procent ooit weleens tegen de zin aangeraakt of vastgepakt met seksuele bedoelingen.
De criminaliteit in Amsterdam daalt al jaren. Vooral tijdens de lockdowns gedurende de coronacrisis daalde het aantal geregistreerde misdrijven sterk. De lockdowns verminderde de gelegenheid voor bepaalde vormen van criminaliteit, zoals woninginbraak, fietsdiefstal, straatroof en zakkenrollerij. Gedigitaliseerde criminaliteit in Amsterdam nam juist toe.
publicatie
Van de ruim 13.000 ondervraagde Amsterdammers werd 18 procent ooit weleens tegen de zin aangeraakt of vastgepakt met seksuele bedoelingen.
artikel
In 2022 werd 2,4 procent van alle Amsterdamse jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar verdacht van een misdrijf (gepleegd in de gemeente Amsterdam). Dat is meer dan in 2021.
artikel
In 2021 werden minder Amsterdammers verdacht van een misdrijf dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit cijfers die O&S jaarlijks berekent op basis van politiecijfers.
publicatie
OIS onderzocht in hoeverre inwoners huiselijk geweld signaleren, de weg weten naar professionele hulp of advies en de actiebereidheid om dat te doen.
dataset
Deze dataset geeft inzicht in geregistreerde verdachten, geregistreerde misdrijven, high impact delicten en het aandeel Amsterdammers dat slachtoffer is geworden van een misdrijf.
Laatst gewijzigd: 5 september 2023
artikel
Een derde van de Amsterdammers vangt weleens signalen op van huiselijk geweld in de omgeving.
Gepubliceerd: 18 maart 2022
publicatie
OIS onderzocht in hoeverre inwoners huiselijk geweld signaleren, de weg weten naar professionele hulp of advies en de actiebereidheid om dat te doen.
Gepubliceerd: maart 2022
video
Zes procent van de Amsterdammers heeft wel eens te maken gehad met ongewenste seksuele handelingen. Wat is hierover bekend?
Gepubliceerd: 1 juni 2021
publicatie
6 procent van de Amsterdammers heeft ooit een ongewenste seksuele ervaring gehad. Onder vrouwen is dat percentage hoger: 11 procent.
Gepubliceerd: juni 2021
publicatie
Een enquête onder professionals die in hun werk seksuele grensoverschrijding en risicogedrag onder meisjes en jonge vrouwen in Amsterdam tegenkomen.
Gepubliceerd: juni 2021
publicatie
Van 3.967 ondervraagde Amsterdammers is 38% de afgelopen 12 maanden eens of vaker geconfronteerd met één of meer vormen van straatintimidatie. Vrouwen hebben vaker te maken met straatintimidatie dan mannen.
Gepubliceerd: 26 februari 2021
artikel
Van 3.967 ondervraagde Amsterdammers is 38 procent de afgelopen 12 maanden eens of vaker geconfronteerd met één of meer vormen van straatintimidatie.
Gepubliceerd: 26 februari 2021
artikel
Zakkenrollerij en straatroof zijn sterk gedaald tussen 2014 en 2019. De zelf gerapporteerde slachtofferschap in de Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland laat ook een daling zien in deze periode.
Gepubliceerd: 23 oktober 2020
publicatie
Zakkenrollerij en straatroof zijn sterk gedaald tussen 2014 en 2019, zo blijkt uit politiecijfers net als zelfgerapporteerd slachtofferschap in de Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland.
Gepubliceerd: 20 oktober 2020
video
Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit groeien. De gevolgen van deze groei zijn ook in Amsterdam voelbaar. Ook het coronavirus lijkt invloed te hebben op cybercrime.
Gepubliceerd: 2 oktober 2020
artikel
In hoeverre hebben personen die hun geloof verlaten of zich bekeren te maken met bedreigingen in Amsterdam en welke gevolgen hebben deze bedreigingen voor hen?
Gepubliceerd: 19 juni 2020
artikel
In Amsterdam is de jeugdcriminaliteit, criminaliteit onder 12- tot 24-jarigen, toegenomen in 2019 ten opzichte van 2018. Hiermee is een eind gekomen aan de jarenlange daling.
Gepubliceerd: 16 maart 2020
publicatie
Naar aanleiding van artikelen in de media over bedreigingen van christenen met een islamitische achtergrond en raadsvragen hierover heeft de burgemeester van Amsterdam opdracht gegeven voor onderzoek naar de omvang en aard van bedreigingen van bekeerde personen.
Gepubliceerd: maart 2020
artikel
Het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) plaatsten afgelopen week het dashboard 'Zicht op Ondermijning' online. Het dashboard geeft inzicht in patronen op het gebied van vastgoed en drugs wat bijdraagt aan de preventieve aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Gepubliceerd: 23 december 2019
artikel
OIS en zijn voorgangers verzamelen al sinds 1894 cijfers over de stad Amsterdam. Ook over drugscriminaliteit.
Gepubliceerd: 1 november 2019
artikel
OIS vraagt Amsterdammers periodiek of ze met bepaalde vormen van straatintimidatie zijn geconfronteerd, hoe zij dat hebben ervaren en waar het incident heeft plaatsgevonden.
Gepubliceerd: 22 juli 2019
publicatie
OIS vraagt Amsterdammers periodiek of ze met bepaalde vormen van straatintimidatie zijn geconfronteerd. De vragen zijn onderdeel van de Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland.
Gepubliceerd: juni 2019
artikel
In deze rapportage wordt de criminaliteit in Amsterdam in beeld gebracht voor 2018, waarbij een vergelijking wordt gemaakt met de jaren 2015 tot en met 2017.
Gepubliceerd: 21 mei 2019
artikel
Zowel de jeugdcriminaliteit als de volwassenencriminaliteit in Amsterdam blijft dalen. Dit blijkt uit de rapportage ‘Criminaliteitsbeeld 2018’.
Gepubliceerd: 27 maart 2019
video
5 vragen over intimidatie op straat in Amsterdam
Gepubliceerd: 9 maart 2019
publicatie
Jeugdcriminaliteit daalt sterker dan volwassenencriminaliteit. In 2018 was 2,3% van de Amsterdamse jongeren in de leeftijd van 12-24 jaar verdacht van een misdrijf. Onder volwassenen van 25 jaar en ouder was dit 0,9%.
Gepubliceerd: 2019
publicatie
In november 2015 heeft het Amsterdamse college van B&W de nota 'Uitvoering Roze Agenda' vastgesteld. Een van de maatregelen daarin is 'het ontwikkelen van innovatieve maatregelen om de aangifte- en meldingsbereidheid te verhogen, met specifieke aandacht voor kwetsbare groepen binnen de LHBTI’s'.
Gepubliceerd: 2018