Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Wat is een minimahuishouden?

Onderzoek en Statistiek doet regelmatig onderzoek naar minimahuishoudens. Maar wat is een minimahuishouden? En hoeveel telt Amsterdam er?

Wat is een minimahuishouden?
Een deel van de Amsterdamse huishoudens heeft weinig te besteden. De huishoudens met het minste geld zijn de minimahuishoudens. Om te bepalen welke de minimahuishoudens zijn, kijkt de gemeente naar inkomen en vermogen.

Inkomen
De Gemeente hanteert een inkomensgrens van 130% van het wettelijk minimumloon. Dat wettelijk minimumloon wordt ieder half jaar vastgesteld door de Rijksoverheid.

In Amsterdam is dit voor 2024 voor een samenwonend stel ongeveer 2.370 euro per maand. En voor een alleenstaande zo'n 1.670 euro per maand.

Vermogen
Maar huishoudens met een laag inkomen zijn nog niet direct ook minimahuishoudens. Daarvoor kijkt de gemeente ook naar het vermogen.

Minimahuishoudens hebben naast een laag inkomen ook weinig vermogen, dus geen grote overwaarde op een eigen huis en geen flinke spaarpot.

Maar hoeveel minimahuishoudens telt Amsterdam nu?
We kennen het aantal huishoudens in Amsterdam. Daarvan leeft grof gezegd een vijfde van minder dan 130% van het sociaal minimum. Zo'n driekwart van die groep heeft ook weinig vermogen. Dit zijn de minimahuishoudens.

In 2022 waren er in Amsterdam bijna 70.000 minimahuishoudens.

Wat is een minimahuishouden? En hoeveel telt Amsterdam er?

Voor O&S zijn dit belangrijke vragen. Doordat onderzoekers de staat van de minimahuishoudens goed bijhouden, kan het beleid passend gemaakt en uitgevoerd worden. Op enkele vragen over het onderzoek naar minimahuishoudens die niet in de animatie aan bod komen, staat het antwoord hieronder.

Waarom lopen de cijfers over minimahuishoudens altijd achter?
De uiteindelijke inkomenscijfers worden door de belastingdienst per jaar berekend en komen dus altijd pas na afloop van het kalender jaar binnen. Het duurt enige tijd voordat inkomensgegevens definitief zijn vastgesteld.
Vervolgens maakt het CBS de cijfers bruikbaar voor onderzoek. Hierdoor is het aantal minimahuishoudens altijd pas na ongeveer een jaar bekend. Om zicht te houden op actuele ontwikkelingen maakt O&S ook schattingen van het percentage minimahuishoudens.

Waarom rekent Amsterdam met 130 procent van het minimum inkomen voor de minimahuishoudens?
Elke gemeente bepaalt de inkomensgrens voor hulp voor minimahuishoudens. De bestuurders van Amsterdam hebben daarom besloten dat inwoners die tot 130 procent van het minimumloon verdienen door de gemeente ondersteund worden. De gemeente wil hiermee een zogenaamde armoedeval voorkomen, en Amsterdammers helpen die een inkomen hebben net boven het bijstandsniveau.

Op die manier worden ook werkenden met een laag inkomen geholpen. Het aantal minimahuishoudens geeft dus weer hoeveel huishoudens er ondersteuning kunnen krijgen.

Waar is het actuele minimumloon te vinden?
De rijksoverheid stelt de bedragen van het minimumloon elk half jaar vast. Wat je uiteindelijk op je rekening krijgt als je in de bijstand zit kun je vinden op een pagina van Werk en Inkomen die over de bijstand gaat. Daar staat per categorie aangegeven wat je precies krijgt. De regels rondom de bijstand en andere bedragen kun je vinden op een algemene pagina van Werk en Inkomen over de bijstandsuitkering.

Wat weet O&S nog meer over armoede?
Onderzoek en Statistiek houdt de cijfers over armoede bij in het dossier armoede. Daarin komen ook energiearmoede, schulden en andere onderwerpen aan bod.

Wat is het verschil tussen het wettelijk minimumloon en het wettelijk sociaal minimum?
Het wettelijk minimumloon en sociaal minimum zijn net verschillend, maar wel aan elkaar gerelateerd. Het wettelijk minimumloon is dat wat je minimaal betaald krijgt wanneer je werkt. Het sociaal minimumloon is het bedrag dat je minimaal nodig hebt om van te leven. De bedragen verschillen dan ook doordat de eerste in euro per gewerkt uur wordt gegeven en de tweede in benodigde euro’s per dag.

De bijstandsnorm geldt als het sociaal minimum en wordt afgeleid van het minimumloon. Bij het sociaal minimum wordt ook gekeken naar of je getrouwd bent (of een vergelijkbare situatie) en of je je woning deelt. In deze gevallen valt het sociaal minimum lager uit omdat je minder kosten maakt.